Zo ga je veilig en zorgeloos met de auto op vakantie

Wie met de auto op vakantie gaat, bereidt zich in de meeste gevallen heel goed voor. Lijstjes maken van wat er mee moet, de meest snelle of meest filevrije route uitstippelen en ga zo maar door. Maar hoe zit het met de zorg voor de auto?

We verheugen ons op de vakantie aan zee of in de bergen. We kijken uit naar een wekenlang verblijf op een gezellige camping, en nemen vast een voorschot op de meest inspirerende uitstapjes door online van tevoren op zoek te gaan naar leuke dorpjes, markten, musea en wandelpaden. Kortom; vakantie is vooruitzien en verheugen.

Voor de autorit er naartoe vullen we vervolgens thermoskannen met koffie. Bakken we een cake en smeren we broodjes. Die lange autorit wordt daarmee een makkie. We pakken de auto in met tassen vol spullen die mee moeten, tot aan de voetbal, tennisrackets en zwembandjes aan toe. We zijn enorm goed voorbereid en daarmee kan de vakantie niet meer stuk.

Het is via de website van de ANWB gemakkelijk om jezelf op de hoogte te brengen van de actuele verkeerssituatie in het land van bestemming. Zeker als het om de Franse wegen gaat. Je kunt vervolgens de minst drukke route kiezen, knooppunten vermijden en minder drukke dagen kiezen om je vakantiebestemming te bereiken. Het wordt allemaal voorgekauwd.

Zorg voor een passende autoverzekering voordat je naar het buitenland rijdt

Checklist nieuwe auto: Daarentegen zijn we vaak veel minder bezig met die auto waarmee we richting het land van bestemming rijden. Zelfs met een nieuwe auto, waarvan je zeker weet dat deze tiptop in orde is, is het toch raadzaam een algemene check te doen voordat je er duizenden kilometers ver mee gaat rijden. Dan hebben we het niet alleen over de technische bijzonderheden, maar zeker ook over de papierwinkel die goed in orde moet zijn. Zorg dat je de wegenbelasting netjes betaald hebt, en dat de auto verzekerd is. Heb je de auto bijvoorbeeld zodanig goed verzekerd dat je ook in het buitenland niet voor verrassingen komt te staan?

Schrale troost is dat in Nederland onverzekerde automobilisten vanaf begin dit jaar eerst een waarschuwingsbrief krijgen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voorheen kregen zij direct een fikse boete. De boete voor het rijden in een onverzekerde auto bedraagt dit jaar maar liefst zeshonderd euro. Wie na de waarschuwing niet betaalt, krijgt de brief als vanzelf in de brievenbus, afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Met andere woorden; zodra het kenteken van een personenauto op jouw naam staat is het zaak dat je de auto verzekert. Om niet voor onnodige kosten te komen te staan is het interessant om autoverzekeringen vergelijken toe te passen. Kies de verzekering die het beste bij jouw situatie past. Rijd je bijvoorbeeld louter woon-werkverkeer met je auto of ga je regelmatig met de auto op vakantie of weekendjes op pad.

Een auto op jouw naam betekent dat jij deze verzekerd moet hebben

Staat de auto op jouw naam dan bij jij verantwoordelijk voor het verzekeren ervan. Let erop dat bij de verkoop van een auto het kenteken direct op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan. Stel dat je de auto verkocht hebt en de verzekering opgezegd hebt, maar het kenteken staat nog op jouw naam dan ontvang jij een boete als er een overtreding met de auto gemaakt wordt, terwijl jij er niet in reed. Dat is zuur geld.

Staat om welke reden dan ook jouw auto een tijd ongebruikt in de garage, dan kun je het kenteken schorsen. De auto mag dan niet de openbare weg op. Niet rijdend en ook niet geparkeerd staan. Je bent dan tevens gevrijwaard van het betalen van wegenbelasting.